Sveiki, jau šiandien startuoja naujojo Apple telefono pardavimai Lietuvoje, jau net žiniasklaidoje mačiau, kad telefonų operatoriai tiesiog sprogsta iš džiaugsmo tiekiant šį telefoną vartotojams, ir vartotojai džiaugiasi, tačiau šiandien pabandysiu atsakyti į labiausiai daugelį dominantį klausimą - ar verta pirkti? Šį telefoną jau turiu beveik savaitę, nuo praeito savaitgalio, ir žaidžiausi su juo, kaip su savo pagrindiniu telefoniuku, padėjęs S7 į stalčių. Papasakosiu savo, tikėkimės, objektyvią, nuomonę.
• Dizainas
Iš esmės, kai žiūrėjau pristatymą Rugsėjo 7-ąją, pamatęs naujus iPhone aš kiek nusivyliau. Jie tokie patys, kaip ir 6/6s. Du skirtumai - plastikinės antenos linijos dabar eina ne palei telefono nugarą, o viršutinėse ir apatinėse briaunose, ir kamera gavo šiek tiek steroidų. Na, ir iPhone, kaip jau visi žinom, neteko vieno lizdo - ausinukam. Apie jį kiek vėliau. Tačiau kai atidariau dėžutę ir paėmiau telefoną į rankas (o paėmiau aš matinį juodą variantą, čia labai svarbus aspektas), jis pasirodė kitoks ir visai malonus. Ilgai nešiojau iPhone 6s, todėl čia pojūčiai panašūs, telefonas visiškai identiškų matmenų, net dėklai nuo 6/6s tinka, ir tik juodas matinis variantas jaučiasi kaip atnaujinimas. Aišku, yra ir veidrodinis "jet black" variantas, bet nerekomenduoju jo niekam pirkti. Kiek girdėjau atsiliepimų, tai jie net nepatyrę jokios stiprios žalos pasidengia labai greitai įbrėžimais, kurie labai krenta į akį. Panaši istorija buvo su iPod Touch 4-os kartos. Todėl būtent mažesnis iPhone 7 išoriškai pasirodė visai nieko, tačiau tikėjausi daugiau iš septintuko.
• Specifikacijos
Mažesnis iPhone 7 turi du gigus RAM, ko tikrai sočiai užtenka, naująjį A10 Fusion procesorių, kuris turi 4 branduolius, jie veikia, kaip aš sakau, Samsungo principu, vienu metu veikia du silpnesni branduoliai, o kai telefonui prireikia galios, pradeda veikti galingesni branduoliai. Ir aš jums pasakysiu - tai yra kažkas tokio. Telefonas tiesiog žaibiškai greitas. Aš nemačiau dar taip greit veikiančio telefono. Niekur. 6s buvo tikrai ne lėtas, o šis - dar greitesnis. Po savaitės naudojimo mano S7 atrodo lėtas, nes tiesiog ant tiek greit pripranti prie momentinės sąveikos. Na, gerai, judam toliau. Turime stereo dinamikus, kurie yra labai durnu principu padaryti. Vienas dinamikas apačioje, kaip ir buvo su 6s (ne, ten ne du dinamikai, kairė apačios pusė tai tiesiog tuštuma), ir vienas "ale dinamikas" telefono viršuje, kur jūs girdite pašnekovą skambučio metu. Tai yra, kai jūs laikote telefoną horizontaliai, garsas iš vieno dinamiko eina į jus, iš kito - į šoną. Taip, garsas geresnis, nei 6s, nei bet kuriame Samsungo flagmane, sutinku. Bet negi sunku padaryt gražiai? Mes juk to tikimės iš Apple. Na, bet okei, gal jie šią "revoliuciją" taupo kitai iPhone kartai. Kaip ir minėjau, septintas iPhone neteko ausinių lizdo, ir aš vis dar pasimetęs dėl to. Neturiu kažkokių specialių ausinių, todėl EarPods su "Lightning" lizdu klausiau be problemų, tačiau mėgstu automobilyje klausyti muziką su Aux jungtimi. Ir čia kyla problemos - kaip? Komplekte yra adapteris, bet... Kam man jį visur tampytis? Jį galima lengvai pamesti. Na, žodžiu. Apple argumentavo, kad šitas portas yra didelis, užima vietos ir yra labai senas. Ok, sutinku, bet tai yra velniškai nepatogu, chebra! Turbūt reikia laiko, kol priprasim, bet tiek kartų to lizdo nebuvimas kirto per nervus, tiesiog automatiškai bandai kišti ausinių lizdą į telefoną, o jo - nėra. Na, o pačiame gale pasakysiu, kas man velniškai patiko - naujas Home mygtukas. Jis dabar ne mechaninis, o virtualus. Tai reiškia, kad jo jau paspausti negalima, jis, kaip ir iPhone ekranas, jaučia paspaudimo jėgą, ir priklausomai nuo jos reaguoja. Tai yra, jei jūs tiesiog Home mygtuką paliesit - nieko neatsitiks, jis ne sensorinis, kaip pvz Samsung šoniniai mygtukai, jį vis dar reikia spausti. Ir ta vibracija, kuri pereina per visus pirštus, yra tikrai maloni. Ir pačio Home mygtuko reakcija tapo kur kas geresnė nei anksčiau. Viskas veikia greičiau, maloniau, ir, kas be ko, viena mechanine dalimi mažiau, o, prisimenant iPhone 5, Home mygtukai ten dažnai gedo.
• Ekranas
"Ant popieriaus", iPhone 7 turi tokį patį ekraną, kaip ir iPhone 6/6s. Apple mus tikino, kad ekranas visiškai kitoks. Jis ryškesnis, ir spalvos natūralesnės. Taip nėra. Ryškumas plius minus toks pats, o ekraną tiesiog padarė "sotesnį", tai yra, spalvos ryškesnės, sultingesnės, panašiai, kaip Samsungo AMOLED ekranuose. Ekranas vis dar geras, gražus, saulėje puikiai įžiūrimas, matomas puikiai iš visų kampų, tačiau iki Samsungo ekranų dar tempti ir tempti. Šioje sferoje nieko ypatingo jau treti metai neturime.
• Programinė įranga
iPhone 7 dėžutėje atkeliauja su jau instaliuota iOS 10 operacine sistema, ir tai yra turbūt vienas geriausių dalykų naujame flagmane. Nuo iOS 7, kuomet kardinaliai pasikeitė iOS dizainas, čia yra geriausias iOS sistemos atnaujinimas, ir kai kurie net sako, kad geriausias sistemos atnaujinimas per visą laiką, nors man, asmeniškai, iOS 5 buvo žymiausias. Ne apie tai. Esmė tame, kad telefonas tiesiog skraido. iOS 10 ir iPhone 7 tiesiog sukurti vienas kitam. Kiek girdėjau, ir senesni obuoliukai labai gerai draugauja su nauja iOS, bet! Jūs tikrai nepajausite to malonumo be iPhone 7. Tas naujas procesorius viską priverčia veikti akimirksniu. Naujas puslapis widget'ams galbūt nėra pats protingiausiai padarytas dalykas, tačiau tai vistiek patogu. Keletas pagražinimų, keletas naujų funkcijų - viskas padaro iPhone 7 patirtį su šia sistema idealia. Šioje srityje vienareikšmiškai vienas didelis riebus pliusas.
• Kamera
Tadadadam. Čia buvo mano laukiamiausias dalykas, kuris turėjo nuspręsti, ko labiau noriu - ar iPhone 7 Plus, ar Samsung Galaxy Note 7. iPhone kamera yra geriausia bet kokiame išmaniajame. Taip mums pasakė pristatymo metu. Ar taip yra iš tikrųjų? Šiek tiek skaičių. 6s turėjo f/2.2 apertūrą, šis - f/1.8 (kuo mažiau - tuo geriau), tai yra, tamsoje naujas iPhone turi sugerti daugiau šviesos ir nuotraukos turi būti kokybiškesnės. Palyginimui, S7 turi f/1.7 apertūrą, kas pagal idėją turi būti dar geriau. Pagaliau "atvežė" mažajam iPhone optinę stabilizaciją, ir pasakysiu čia labai trumpai - lyginant su 6s, septintas fotografuoja geriau tamsoje, blogiau šviesoje, gražiau įrašo video, stabilizacijos dėka, tačiau VIS DAR fotografuoja juntamai blogiau už S7. KODĖL? Samsungas aplamai laimi beveik visuose parametruose, net garsas, įrašomas iPhone 7 yra tragiškas. Vienintelis dalykas, kuris geriau, nei Samsunge - stabilizacija. Čia ji tikrai malonesnė, Samsungas kartais parodo nežymius drebėjimus. Viskas. Taip, kamera gražiai fotografuoja, jos užteks daugeliui vartotojų, bet kadaise iPhone buvo žymūs savo geriausiom kamerom rinkoje, o dabar jie perėjo į besivejančių vaidmenį. Keturių LED lempučių blykstė šviečia kur kas geriau, todėl su ja nuotraukos visą tamsą tiesiog išstums. Taip, čia pliusas. Tačiau visa kita yra beveik tas pats, ką matėme pernai. iPhone 7 - tai tikrai ne geriausia kamera šiuo metu rinkoje, tačiau priekinė - geriausia, 7MP sensorius su 1080p filmavimo galimybe. Gausit tikrai gražias asmenukes, nieko nebepridursi. O apie Plus modelio kamerą galėčiau parašyti kiek plačiau, nors ji nedaug kuom skiriasi, kadangi nemanau, kad jam reikia visos apžvalgos. Trumpai tariant - nusivyliau.
• Baterija
iPhone 7 turi 1960mAh talpos bateriją, kuri yra virš 200mAh talpesnė už 6s modeliuką. Ar tai jaučiasi realiame naudojime? Taip. Septintukas pas mane "gyvena" pakankamai ilgai. Kai kurias dienas atlaiko iki pat mano kelionės miegot, kai kurias - valandą "nedagyvena", tačiau yra baterijos taupymo rėžimas, kuris kiek apriboja telefono veiklą ir leidžia jam gyventi ilgiau. Aš, kaip jau žinote, nesu megėjas tokių apribojimų, tačiau A10 procesorius ant tiek greitas, kad aš kartais sau leidžiu jo arklio galias kiek nuleisti, kad telefonas pagyventų ilgiau. Labai nestipriai jaučiasi tie apribojimai, o ilgesnė baterija - kaipmat pasijaučia. iPhone 7 vis dar neturi greito pakrovimo, kas yra negerai, tačiau baterija tarnauja gerai, tikrai gerai. Geriau nei 6s ir DAAAAAUG geriau, nei S7. Ačiū bent už tai, vartotojai nenusivils.
• Kodėl jį verta pirkti?
• Vidinė atmintis pagaliau yra normali. 32/128/256 GB versijos be galimybės išplėsti su SD kortele. Daug kam užteks vidurinio varianto, bet spėju Lietuvoje bus populiariausias būtent 32Gb variantas, kurio gali ir taip užtekti daugumai. • Naujas Home mygtukas. Ledas. • Priekinė kamera labai geros kokybės. • Telefonas žiauriai tvirtas. Sudaužytį jį turite daug mažiau šansų, nei kokį Huawei, LG, Sony ar Samsung. • Stereo dinamikai. • Nesveikai greitas. Tai reikia tiesiog pajausti. • Telefono dizainas gražesnis už pirmtakus (galioja tik juodiem variantam). • Optinė stabilizacija. Gražūs ir nedrebantys video dabar ir mažuose iPhone telefonuose. • Tikrai padoriai tarnaujanti mažame iPhone baterija. • Jis nesprogsta.
• Kodėl jo neverta pirkti?
• Nėra ausinių lizdo. • Jis vienodų dydžių su 6/6s. Ir praktiškai vienodo dizaino. Mano S7 praktiškai tokio pat dydžio, o talpina 5.1 colio ekraną (iPhone turi 4.7 colio). Apple, darykit kažką su savo ergonomika. • Apsauga nuo vandens, kuri... Telefono neapsaugo? Paaiškinsiu. Jeigu jūs savo telefoną panardinsit į vandenį (ką, Apple rašo, kad daryti galite), ir jeigu nuo to vandens jums telefonas suges, neveiks dinamikas ir panašiai - telefonas garantiškai neaptarnaujamas. Ką? Rimtai? Tai kam išvis daryti tai? • Kamera. Atnaujinimas nežymus. • iPhone 7 ir iPhone 7 Plus turi didelį skirtumą, kas verčia klientus pereiti prie didesnio modelio vien dėl tam tikrų privalumų. Tai yra klientai praranda teisę rinktis. Paaiškinsiu. iPhone 7 turi 2GB RAM, Plus versija - 3GB RAM. iPhone 7 turi 768p rezoliuciją, Plus versija - 1080p. iPhone 7 turi vieną paprastą kamerą, Plus versija - dvi, su optiniu priartinimu. Tai yra, pati Apple kompanija jau turi tik vieną flagmaną iš esmės - Plus versiją. Pavyzdžiui, Samsung turi S7 ir S7 Edge versijas, kurios yra VIENODOS, tiesiog skiriasi dydžiai ir baterijos talpa. Todėl, vartotojas visada gali rinktis mažesnį variantą ir nesijausti nuskriaustu. Šiuo atveju su Apple to nebus. Kas norės geriausio varianto - rinksis tik Plus versiją.
• Asmeninė nuomonė ir įvertinimas
iPhone 7 yra ne vienareikšmiškas. Anksčiau, kai išeidavo naujas iPhone, aš sakydavau - tai yra geras atnaujinimas, net lyginant su pernykščiu modeliu - galite drąsiai atsinaujinti ir jausti privalumus. Čia? Na, telefonas tiesiog nedaug skiriasi. Visi, kas turi iPhone 6 ir žemiau - pajaus tikrai gerą atsinaujinimą, 6s vartotojai - nelabai. Jei jums reikia apsaugos nuo vandens (kurios aš asmeniškai bijau dėl mano išvardinto minuso aukščiau), geresnio garso, greitesnio visapusiškai telefono, kuriame yra neapsakomai geras home mygtukas, ir nėra lizdo ausinukams - iPhone 7 tikrai jums. Tačiau, manęs nesužavėjo. Tikrai geras telefonas, bet ne geriausias, kažkodėl tokio ir tikėjausi. Na, o šiandien aš jį vertinsiu 8/10. Good luck next time, Apple.
Dar pridursiu, kad teko pavartyti kelias akimirkas iPhone 7 Plus, todėl parašykit, jei norite kažkokios mini apžvalgos jam, jo kamerai, ar kažko panašaus, teks pavogt iš draugo keliom parom. Taip pat yra atskiro dėmesio vertos belaidės ausinės AirPods, bet jos ant tiek brangios, kad man net nekyla ranka jų įsigyti ir parašyti savo nuomonę.
Na, ir ačiū už jūsų sugaištą laiką skaitant apžvalgą, ją parašiau jums aš, iLT, ir kaip visada - iki kito karto!
Viskas čia, žinoma, humoras. Iš tikrųjų situacija labai išpūsta, iš trijų milijonų įrenginių užsidegė 75. Bet aišku net Samsungui tai yra didelė rizika. Laukiu savo Note 7, turi atkeliauti už kelių dienų, tai apžvalga turėtų atsirasti šio mėnesio gale arba kito pradžioje.
Matau, taip nelabai išsamūs komentarai tai gal pats savo praplėsiu. Turiu visai neseniai iphone 7 plus ir esu labai patenkintas. Aparatas vertas savo kainos. ) Pirkau šį iphone http://www.ideal.lt/produktai/apple/iphone/iphone-7-plus-32gb Kamera labai labai, greitis, funkcionalumas na ir kokybė, ji tikrai gera. Turėjau samsung s7 edge neseniai, bet dabar iphone nekeisčiau į nieką kitą. Man pats softas kažkaip labiau prie širdies ir jis nelagina, yra greitas, spartus. Nors android turi daugiau funkcionalumo, bet iphone'as kažkaip tiesiog patogiau naudot sukurtas. Dar ekranalas labai ryškus, nors ir samsung buvo geras. Bet taip sudėjus, nors iphone'as brangesnis, bet vertas tos kainos priemokos )
Nieko gero iPhone 7, paturejau pora menesiu ir nusprendziau gryzt prie iphone 6. Pirkau 7-ta tik del to kad man skilo ekranas seno telefono, bet radau pigiai nusiprkt ekrana su irankiais ir susitvarkiau pats, o 7-ta pardaviau. Jei kam reikes ekranu geru, pirkau cia -http://smartparts.lt/parduotuve/iphone-6-dalys/iphone-6-ekranas/